Startsidan  ·   Instagram  ·   Twitter  ·   Tumblr

ett recept till er semelälskare

Skrivet:    ·  Glutenfritt
Har längtat efter semlor i flera dagar och idag tog jag äntligen tag i det och handlade ingredienser efter skolan. Körde igång ett semelbak direkt jag kom innanför dörren men mina fingrar var alldeles för kalla (20- ute) så jag kunde inte avgöra hur varm degvätskan var, så jag tog en termometer till hjälp som jag förstår i efterhand visade galet fel temperatur så jästen förstördes helt enkelt av den höga värmen... Så jag får göra om det efter middagen helt enkelt eftersom att jag nu har varit och köpt mer jäst. Väldigt surt eftersom att degen ska jäsa i sammanlagt 2h.
Tänkte hur som helst dela med mig av detta recept till er andra. Ni som inte är gluten vet säkert något annat bra recept men lite svårare för oss glutenmagar. Alltid knepigt att baka utan mjöl då det är huvudingrediensen i 99 fall av 100. =) Speciellt när det handlar om bullar som ska vara fluffiga och saftiga. Jag hoppas på att dessa blir goda!! 
 
 20 semlor
  • Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 75 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl vit sirap eller socker
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • ca 14 dl Sempers glutenfria mjölmix (14 dl motsvarar ca 840 g)

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • all inkråm från bullarna
  • ca 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Toppa med florsocker.

 

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C.
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 minuter.
  3. Blanda ner sirap eller socker, stött kardemumma, salt, uppvispat ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen tills degen är slät och släpper bunken.
  4. Jäs övertäckt i bunken ca 30 minuter.
  5. Knåda degen lätt på mjölad bänk och dela den. Rulla varje del till en längd och dela den i 10 lika stora bitar. Forma varje bit till en slät bulle och placera på bakpappersklädd plåt.
  6. Täck över och jäs 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250°C.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Ta ur lite av inkråmet så att en grop bildas.
  10. Fyllning: Mixa ihop mandelmassa, brödinkråm, mjölk eller grädde och vaniljsocker till en smidig smet. Fyll bullarna med mandelfyllningen. (Så här långt kan man göra i ordning semlorna om man vill frysa in dem.)
  11. Garnering: Vispa grädden och spritsa eller klicka på den. Lägg på locken och pudra över florsocker.



DITT NAMN*
Kom ihåg mig?

DIN EMAIL (publiceras ej)


DIN BLOGG


DIN KOMMENTAR

Malin Isaksson, 19, Piteå.

Hej på er och välkommen till min blogg. Jag är en tjej som är född och uppvuxen i Piteå. Här läser jag sista året på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning media- och komunikation. Jag bor tillsammans med min pojkvän Mattias som jag träffade i Maj 2012 och vår jack russell terrier Alice i en tvåa i Piteå. Jag gillar glada människor, glutenfritt fika, inredning, djur och natur och att sy. )


Follow on Bloglovin







Design